Хранителни разстройства – причини и лечение

Корените на анорексия, булимия и затлъстяване са в първите години на детството. Тогава освен храната и хранителните добавки, е важна и психологичната част на нещата. И отново майката е тази, която носи отговорност за тази разстроена идентификация. Майката, като архетип, е очаквано да бъде хранеща, топла, приемаща, пазеща, връзката Аз - Аз. Ако тези очаквания са изпълнени, детето се развива в креативна посока, то расте уверено, с добра самооценка.

Но когато очакванията се разминат с реалната майка, тя е предаваща и изоставяща, детето губи доверие в себе си. Чувства се не цяло, част от неговото Аз липсва, частта на Света. Детето губи собствената си реалност и идентификация. Следва бягство от непоносимото чувство на самота и половинчатост. Бягство в един фалшив свят, където се опитва да реконструира изгубената хармония.

Измисля си онази хранеща и приемаща майка, но тя е плод на въображението и остава скрита за известно време в някое ъгълче на съзнанието. До момента, когато като мълния в безоблачно небе се съживява потиснатия страх и обзема цялото му същество. Разсъдъкът е ясен, студен и бистър… и иска прегръдки, ласки, топлина и нежност. Но фантазният образ не я дава.

Фантазният образ го е накарал да живее в нереалното, където му е добре, макар и временно. Тогава разсъдъкът започва да руши това искащо ласки тяло. Здравият разум е плод на когнитивния анализ, на логиката. Но какво може да направи логиката, ограничена в своите форми и съдържания, когато срещу нея е безбрежността на мисълта? Твоята мисъл!

Ето как най-общо се класифицират майките:

ШИЗОИДЕН – мечтателката

Тя също е родена от шизоидна майка. Носи наследен страх да не бъде отблъсната и отхвърлена. Този тип жена мисли така, по отношение на хармоничната дуалистична връзка, майка/дете: „Аз ти дадох живот, но искам да ти бъде ясно, че аз съм си Аз, а ти си си Ти.” Нейното поведение е студено, отчуждено, научно. Интересува се от мистичното, от изкуство. Небрежна към външния си вид. Борбена, когато трябва да защити собствените си идеи. Много рядко е стъпила здраво на земята.

Понякога става раздразнителна, когато трябва да напусне своя измислен свят, заради плача и мрънкането на малкото дете, а по-късно заради „абсурдните” му претенции. Дразни се, защото трябва да се занимава с нещо, което и принадлежи, на което тя принадлежи, но самата шизоидна майка не мисли така. Тя разграничава своето съществуване от това на децата си. За нея големите страсти и чувства са синоним на опасност. Ти е майката, която я е отрекла и не я е приела.

ОРАЛЕН – интелектуалката

Нейната психична динамика е управлявана от страха да не бъде физически изоставена. Вниманието и е насочено към живота и душевните науки, отричайки материалното там, където е възможно, където би могла да бъде изоставена. Стремежът и към истините на интелекта я прави доста начетена. Тя знае всичко за това как се възпитава детето и го прави. Дори прекалено. Но в тази връзка Аз – Ти има само едно вкопчване, няма цвят, няма спонтанна емоция нито топлина. Само теории и парадигми.

Безкрайно, незряло бърборене, което не удовлетворява едно дете. Според нея, формулата на успеха е да прави „правилните неща, за да не ме изостави.” Да живее интелекта, смърт на тялото – така децата на оралните майки, бягат от екзистенциалните си драми, потапяйки се в хиперконсумация на храна, алкохол, дори дрога.

МАЗОХИСТИЧЕН – квачката

Закриляща, простовата, лакома, дебелана дори тромава, агресивна (когато и се бъркат в къщната работа или в отглеждането на децата), с наведена глава пред господаря-съпруг (главата на семейството), маниакална къщовница, хленчеща и мрънкаща, задушаваща. Никога нищо не и убягва от погледа. Нейното мото е: „Дебелото дете е здравото дете.” Контролира храненето на детето, да изяде всичко, което тя е определила. Контролира съответно и изпражненията (дали е изяло всичко).

Всяка проява на независимост от страна на детето се наказва. „Да кажа Не, означаваше да бъда мъртъв. Никога не се осмелих да кажа Не. На 12 години бях изнасилен от един мой учител, свещеник… не казах Не, дори и тогава.” – това разказва Лучано, 42 годишен, психотерапевтичен пациент, затлъстял. Детето започва да се чувства нещастник и „без мама би могъл да се изгуби дори между стените на собствения си дом”.

Тя е тази, която му одобрява съпругата, но винаги е между тях, давайки съветите си, за доброто на голямото-малко момче. Лайтмотивът на мазохистичния тип е в задържането на яда си. Задъжат всичко, а когато се отпуши, блика като от спукана канализация. Мазохистичната майка възпитава синовете си да бъдат отблъскващи, дебели, лакоми, а дъщерите затлъстели. Под тази планина от тлъстина да крият гнева си. Яд я е на Ти, но само така ще го задържи близо до себе си завинаги.

ПСИХОПАТЕН – съблазнителката

Към този тип майки принадлежат всички, посветили се на кариерата. Загрижена за това как изглежда. Контрол, притискане, принуждаване, привлича ниманието около себе си. Съблазняването е движението, с което постигат успех и власт. Притегляне към самия себе си, завоюване. Детето също е притеглено по този начин. Да ласкаеш, да накараш другия да се почувства важен, да задоволиш потребностите му – това е оръжието на съблазнителките.

Първо трябва да накарат Ти да се почувства голям и необходим. После му разкриват картите: „Ти си важен, защото Аз те накарах да се чувстваш така! Без мен ти си никой!” Така съблазняването им се увенчава с успех – това внушение се превръща в самооценка. Това са жени, които не могат да живеят без Ти – подкрепа. Децата, съблазнени от майката, стават „спасители на мама”, най-вече от бащата.

За да съществува връзката помежду им, детето ще прилага същите трикове, за да е отново номер едно в очите на мама. Тази майка се чувства добре само акоя ласкаят, поддържат и утвърждават в нейната псевдоважност. Тук страхът е от несигурност и самота. Към онези, които си мисли, че са я изоставили чувства и показва студенина и формалност.

РИГИДЕН – традиционалистката

Тревожна, сексофобна, моралистка, ригидна, ксенофобна, авторитарна до натрапчивост, от топла до студена, обсебваща, рационална, от типа „работа-къщи”, страхлива, работлива, невзрачна. За нея думата „секс” звучи като псувня. Селски тип. Консервативна. Техните деца стават хипита, избират свободата, бягат от тези тесни рамки на живота. Тези майки трудно произнасят думи като „обичам те”. Крият недостатъците си.

„Не вадят кирливите си ризи на показ” – такъв е и външния им вид, нищо излишно или натрапчиво. Децата им обикновено развиват смесено хранително разстройство, анорексия-булимия. Израстват в такъв релационен терен, на постоянни унижения на тялото, въздържание от потребности. Реалност от сапунени балони, които рано или късно се пукат.

бутон за споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *