Кларинета като инструмент на един симфоничен оркестър

Кларинетът е един сравнително нов музикален инструмент, той активно започва да се използва едва от втората половина на 18 век. Известен е естествено и изобретателя на кларинетя. Това живеещият в Нюрнберг музикален майстор И. Х. Деннер. Кларинет се явява духов езиков инструмент, но за разлика от обоя той разполага само с едно-единствено езиче.

Тъй като на кларинет по тембъра си в самото му начало прилича на звученето на тръба, наречена “Кларино”, то от това наименование и произлиза съвременната дума “кларинет” тоест малък “Кларино”. Звукът на тези музикални ниструменти се отличава с наистина голяма яснота, това е и другата причина те да се сдобият с това име от латинската дума clarus (ясен).

Приложението на кларинет е много широко, както в един симфоничен оркестър, така и в камерната музика, и дори разбира се в духовата музика. В допълнение не мога да не изстъкна, че той се използва изключително успешно и в джаза, при фолклорните ансамбли и както и като солов инструмент, в който при класическия си репертоар, той много често се представя и в ансамбъл с пиано. В джаза има много известни музиканти именно свирещи на този инструмент.

Честно казано при всички дървени духови музикални инструменти кларинета винаги се откроява заради неговият напълно уникален, просто невероятен дори по някакъв тънък начин магически тембър. Въпреки че, разбира се това си е строго субективно усещане за всеки един човек.

В същото време според мен е нужно да знаете, че дори и един гений от такава величина като Моцарт не остава съвсем безразличен към този инструмент, и прави значителен принос към разширяването на неговият репертоар.

Кларинет се използва широко не само при класическите композитори, но той е предпочитан и от много любители на романтиката. Освен това, благодарение на своята изключително красив и необичаен тембър той се превръща в един вид символ на романтичната музика.

бутон за социални мрежи