С какво трябва да сме наясно при избора на обувки?

Намерите ли подходящи обувки, ще получите нужното самочувствие, докато неподходящите обувки – ще съсипят целия ви ден.

Изборът на обувки не е нито от най-лесните, нито пък от най-простите, както повечето хора си мислят. От обувките зависи не само вашата красива походка, но също така и здравето ви. Точните обувки ще ви спестят умората и болката в краката. Те ще направят професионалните ви ангажименти по-приятни и леки и ще ви позволят да се отпуснете.

Обувките трябва да ви са красиви и елегантни. Няма спор по това. Но това не означава обаче, че е нужно да следвате сляпо модата днес и да купувате модели, които не ви подхождат. Обувките завършват общия ви вид и трябва да бъдат изискани, но също и да се грижат за вашите ходилата. Качествените обувки отговарят на хигиенните изисквания, защитават стъпалата от нараняване и травми, както и ви позволяват да се движите нормално. Неудобните обувки пък могат да ви доведат отоци, болка, мазоли и дискомфорт.

Размерът на обувките е от ключово значение. Никога не бива да купувате по-малък размер обувки, въпреки че много са ви харесали, но не е наличен вашия номер. В края на краищата може да се наложи да ги подарите на някой, тъй като ще ви убиват. По-големите обувки също така не са особено добро решение. Правилният размер трябва да щади ходилото, вместо да го деформира, да го пази от наранявания. Трябва да имате предвид, че при вървене вашите ходилата променят размерите си. Когато пробвате някой нов модел, се разходете до магазина, за да сте убедени, че това е наистина вашият размер.

Не бива да купувате обувки втора употреба и не бива да носите старите обувки на приятел/ка. Обувките трябва да бъдат нови, за да не деформират вашите ходила и пръсти. Всеки човек притежава своя индивидуална походка и всичко това ще се отрази на обувката.

Не бива да купувате обувки през деня, когато вашите краката не са оттекли. Удачните обувки не бива да са нито широки, нито тесни. Тъй като тесните обувки ще успеят да  деформират перманентно пръстите на краката ви и това ще затрудни нормалното кръвообращение.

бутони за споделяне