Хард диска – всичко което трябва да знаете за него

Здравейте, днес реших да започна една поредица от уроци с които ще ви запозная с основните компоненти на вашият компютър и до какви проблеми могат да ви доведат те.
Ще започнем с хард диска и малко теория :


Твърдият диск

ви позволява да записвате и съхранявате информация на вашият компютър. Механизмът му представлява магнитни плочи на които се записва информацията и глава която чете от тях. За да си представите по-ясно – представете си едно времешните магнитофони ,принципа на работа е един и същ макар и в хард дисковете нещата да са в пъти по-сложни. Тези плочи се въртят с много висока скорост а главата чете от тях. На пръв поглед главата докосва плочите,но в действителност тя е на мноооого малко разстояние от тях / няколко микрона / и НИКОГА не трябва да ги докосва ,защото това ще доведе до повреда в хард диска.

Хард диска

е затворен херметически за да не попадат никакви прашинки в него,а да не говорим за боклучета. От прочетеното по-горе става ясно че работата на твърдият диск е изключително прецизна и заради тези си особености той се води най-лесно чупливата част в един компютър или лаптоп. Основните параметри на hdd са : интерфейс, вкорост на въртене на плочите , латентност и капацитет.

Интерфейса

които използват съвременните хард дискове са sata2 и sata3. В миналото ,а и днес обаче се срещат доста компютри с АТА интерфейс. На външен вид sata1,sata2,sata3 са идентични ,докато ATA се различава доста. Основните разлики между тях са скоростта на предаване на данни.

Латентността

или иначе казано времето за достъп на главата до плочите на хард диска е друго основна характеристика на хард дисковете. Колкото по-малка е тя толкова по-добре, но с това и той става по-шумен. Предполагам ви е правило впечатление как понякога компютъра „стърже” – това е именно от ниските латентности. Латентността се измерва в ms.

Скоростта на въртене

на плочите е от огромно значение за производителността на твърдият диск. Колкото по-бързо се въртят толкова по-бързо се предава информацията. Старите, а дори и някои нови се въртят с 5400 оборота в минута/rpm/. Най-масови обаче са хард дисковете с 7200rpm. Сървърите или работните станции използват хард дискове с скорост от 10000 до 15000 оборота в минута.

Капацитета

на хард диска е неговият размер – 500GB, 1000GB което е 1TB и така нататък. Тук мисля че няма нищо за обесняване – както беше казал един анимационен герой – Колкото повече, толкова повече! Тук най-важното е да подберете такъв хард диск който да съответства на вашите нужди и да е с добро съотношение цена/размер.

Всяка година компаниите се опитват и подобряват твърдите дискове ,но въпреки това те все още остават най-бавната и чуплива част в един компютър. През последните години това вече не е така ,заради излизането на SSD хард дискове които работят на коренно различни принцип. В друга статия ще се запознаем и с тях детайлно, но това ще стане идните седмици.

Проблеми причинени от повреда в хард диска

Такааа, а сега да видим и какви са основните проблеми свързани хард диковете:

-лоши сектори /bad sectos/ – При наличието на лоши сектори в повечето случаи компютъра започва да работи доста бавно. Други симптоми са сини екрани или грешки при копиране на файлове.Практиката ми показва ,че веднъж появили се тези лоши сектори с времето те се увеличават докато в един момент станат толкова много че операционната система спира да работи или става невъзможно бавна. Така че видите ли такива на вашият хард диск – прехвърлете си важната информация на друг носител,защото не се знае дали утре ще имате достъп до нея  icon_smile-9331072 С програмата по-долу HDD Santinel можете да проверите дали вашият HDD има такива проблеми. Както вече казах появили се тези сектори не могат да бъдат излекувани ,но ако временно нямате средства за закупуването на нов диск можете да използвате HDD Regenerator за да изолирате лошите сектори и да удължите с малко живота на харда.

-boot device not found – това съобщение се появява при стартиране на компютъра.възможни причини са : изгорял хард диск, проблем с операционната система, неправилно избрано устройство от което стартира вашият компютър. Ако хард диска не се вижда в БИОС-а то значи работите са сериозни и ще е най-добре да се обърнете към специалист. В тази ситуация най-често се оказва че механиката на диска е изгоряла.

Накрая ще изброя и основните производители на дискове в света : Hitachi GST ,Seagate Technologies, Maxtor, Western Digital, Samsung.

Тук ще сложа и много полезни програмки с които можете да следите състоянието на вашият хард диск, като дали има лоши сектори, какви температури поддържа и тн.

HDD Sentinel – показва подробна информация за състоянието на диска.

Crystal disk mark – програма за измерване на скоростта ан четене и запис.

HD Tune – смесица от горните две  icon_smile-9331072

Надявам се да съм бил полезен с информацията по-горе.
Ако имате въпроси ,не се колебайте да питате тук или в страницата ни във facebook

социални мрежи