Какви действия да предприемем при инцидент с нашия дом или имущество?

Земетресение, наводнение, опустошителна буря, ураганни ветрове.... В последно време станахме неволни свидетели на немалък брой природни бедствия, за които несъмнено трябва да сме подготвени. Разбира се, най-добрата превантивна мярка е сключването на застраховка „Домашно имущество”. Няколко съвета, които може да следвате, за да получите пълния размер на застрахователно обезщетение.

Какво трябва да направите в случай на природно бедствие като буря, ураган, градушка, наводнение, мълния, земетресение и други?

Със сигурност на първо място трябва незабавно да уведомите органите на Национална служба „Гражданска защита”. След това може да се свържете със застрахователната компания издала полицата по застраховка „Домашно имущество” и да я уведомите за създалата се ситуация. Препоръчително е да не предприемате възстановителни процедури на повреденото имущество, преди да бъде извършен оглед от представител на Вашата застрахователна компания.

Как да действаме в случай на кражба с взлом на домашното Ви имущество?

На първо време трябва незабавно да уведомите полицейските органи. Оставете нещата така както сте ги заварили, за да може органите на Полицията да си свършат работата. Уведомете и Вашата застрахователна компания и попитайте за допълнителни указания.

Какво да направите в случай на пожар, който е засегнал Вашето домашно имущество?

Свържете се със служба „Пожарна и аварийна безопасност” и изчакайте тяхната намеса. Незабавно уведомете и застрахователната компания, с която сте сключили застрахователния договор. Изискайте документ от представителите на Национална служба „Пожарна и аварийна безопасност”, който в последствие ще представите на Вашата застрахователна компания.

Какво трябва да направите за да предявите застрахователна претенция?

Пригответе всички необходими документи за регистрирането на претенция към застрахователната компания, с която е сключен застрахователния договор съгласно Общите условия на полицата. Възможно най-бързо представете документите и доказателствата за събитието, като по този начин ще ускорите огледа и оценката на щетите. След представяне на необходимите документи и след оглед на място, от застрахователната компания следва да Ви изплатят обезщетението.

бутон за сайт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *