Извънредна ситуация – новата книга на Нийл Строс

Тази книга ще ви спаси живота. Така поне твърди сигнално червената корица на поредния бестселър на Нийл Строс, разглеждащ новото сървайвалистко движение в САЩ и личното му мания по оцеляване в екстремни условия. С характерната за стила си ирония и груба истинност за събитията, авторът разказва за една определена група хора, готвеща се за най-лошото по време на конфликти, криза и глобално затопляне. Разказва за тези, които се готвят да оцелеят дори след края на света такъв, какъвто го познаваме.

Когато лампите загаснат…

Какво бихте направили, ако една седмица нямате електричество и вода? Колко бързо ще се развали храната ви в хладилника? Как ще се справяте с ежедневни удобства като тоалетната, когато казанът ви е празен? Ще имате ли източник на информация, който не зависи от тока? Ако извънредната ситуация продължи повече време, хората ще си помагат ли, или ще започнат да крадат един от друг и да се бият за храна и ресурси?

Запознавайки се с куп колоритни и леко налудничави хора, сред които бивши агенти на американски служби, пенсионирани военни и милионери, готвещи се за крах на Америка, Нийл Строс се опитва да намери отговори на горните въпроси.

Промяна на мисленето

Книгата не е просто разказ на един репортер от Ню Йорк Таймс за хората, подготвящи се за края на цивилизацията и за тези, които се страхуват от своето правителство и правят всичко възможно, за да не зависят от него.

Както в другия си бестселър „Играта“, където Строс попада в общество от хора, които обучават от години мъже как правилно се извършва съблазняване на жени, така и тук авторът израства и променя своя начин на мислене. От един човек, израстнал в апартамент и страхуващ се от природата цял живот, Нийл се превръща в ретро образа на мъж, който може да сече дърва, да коли животни за храна, да съди растения и дървета, да се справя със всяка неочаквана пречка и да помага на по-слабите от него в нужда. И освен всичко това се сдобива с паспорт за остров на Карибите, в случай че страната му се разпадне.

Струва ли си?

Книгата не ми спаси живота, нито ме научи на уменията, за които авторът разказва. Но беше дяволски интересно четиво, което спокойно препоръчвам на всеки. Ще ви накара да се зачудите, засмеете и замислите. Ще разберете, че в Америка можете да намерите всякакви курсове от оцеляване в планината до оцеляване в екстремни градски условия, да отваряте ключалки със щперцове и да бягате от полиция срещу масови протести. И, за всеки случай, ще знаете как да реагирате, когато „лайното се удари във вентилатора“ и извънредната ситуация настъпи. Дори за кратко.

споделяне на връзка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *