10 абсурдни уеб дизайн техники от Web 1.0

Вече доста време се наложи Web 2.0, но все още, с удивление попадам на новосъздадени страници, които са далеч от тази идея. Вярно, това са предимно начинаещи уеб дизайнери, но все пак е абсурдно. Тези дни Николай Йорданов ми показа едно страшно интересно постче от Less Than Dot, с което ми даде и идея за този пост. Ще се опитам в този пост да събера на едно място, 10-те най-абсурдните Web 1.0 техники за изработка на сайт.

10. Ужасните каунтъри.

Да, всички сме попадали на такива. Бяха доста разпространени преди няколко години и бяха наистина налудничави. Но не мина много време и хората се усетиха, че са глупост тези огромни, грозни и изобщо не връзващи се с дизайна каунтъри, та се заместиха от красиви малки картинки, водещи към отделна страница с тази статистика.

9. Вертикалната линия с таг.

Наистина адски се учудвам когато в днешни дни, видя подобна препоръка в някой форум. Става въпрос за глупавата идея да се направи една картинка с размери 1×1 и тя да бъде разтегната, до неузнаваемост:

<img src="line.gif" alt="" width="1" height="100" />

8. Меню от submit бутони

Рядко срещана глупост. За меню с 10 линка се правят 10 формуляра, без никакви полета, освен един Submit бутон. Наистина рядко се среща, но е рядка глупост. Наскоро отново попаднах на такава страничка и дълго време не свалих усмивката от лицето си:

<form action="about.php" method="get"> <input type="submit" value="За нас" /> </form>

7. Flash или Java базирано меню

Подобни глупави подходи са налице, при появата на всяка нова технология. Не може да не си спомняте при излизането на Java каква мания беше. Твърдеше се, че това е технологията на бъдещето за Web. Сега това място зае Flash… интересно ми е, кога ще се вдигне мъглата и от тази заблуда. Та 7-о място глупостта в страница да се вмъква глупаво Java или по-често срещаното наскоро Flash меню.

6. Меню във Frame

Ок. Обещавам това е последното споменаване на менюта, ама именно там се допускат най-абсурдните грешки. Frame-овете, сами по себе си са полезни. Особено, когато се използват с ajax. Но абсурдният подход е в един фрейм да е хедърът, в друг менюто и в трети съдържанието. За да е култува глупостта, идеята е всеки фрейм да е с border не по-малко от 3-4 пиксела

5. <img /> Spacer

За малко да забравя класиката в жанра. Когато неща като margin бяха непознати, не може да не сте попадали на креативни начини за отстъп. Ето любимият ми в класацията “Най-глупави spacer-и“:

<img src="spacer.gif" alt="" width="20" height="50" />

Познато, нали?

4. Глупавите ярки бутони

Какво беше един сайт преди години без глупавите огромни, обли или ръбести бутони, които са далеч от стила на страницата? Не… нямаше начин да минем без тях.

3. <big> тагът

Имаше времена, когато ръчно да указваш големината на шрифта, се смяташе за глупост. За това се използваше един уникален метод:

<big><big>Голям текст</big></big>

2. Глупавите фонови изображения

Да, кой не ги помни. Разни хилещи се черепи. Наши снимки. Ярки изображения на горички, клетчици… и т.н. Винаги ми е било интересно, как никой толков години не е осъзнал, че подобни фонови изображения само пречат. А най-фрапантното е, че още не са рядкост тези сайтове… и дори големи и известни сайтове, като MySpace например. Кога ли ще се пробудят тези хорица, не знам.

1. Дизайнът, изграден от таблици!

Дойдехме си на думата. Първенецът нямаше как да не е глупавата таблична структура! Защо да се ползват <div> тагове, когато цялата ни страница може да е една глупава таблица? Така явно се е мислело преди… Това е най-често срещаната глупост на сегашните прохождащи дизайнери и чак ме хваща яд, когато попадна на такава страничка.


Повечето от изброените грешки са в пълно противоречие със съвременното разбиране за SEO оптимизация. Най-чеве Flash безираните извращения и рамките. Ще се радвам, да чуя Вашите отзиви за тази класация.

бутон за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *