Google Web Fonts

От известно време с любопитство чаках деня, в който Google ще се включат с добилите напоследък популярност уеб-шрифтове. Очакванията ми се оправдаха — Google Web Fonts отдавна вече са факт. С все по-широкото навлизане на HTML5 вече е лесно, бързо и удобно да се използва @font-face. Единственото основно изискване е да имате модерен браузър, както и посетителите ви естествено.

google-web-fonts-logo

Google Web Fonts на практика се състои от два основни компонента — Google Font API и съпътстващата го библиотека от уеб шрифтове Google Font Directory. Всички шрифтове в Google Font Directory са с open source лиценз и се хостват на сървърите на Google.

За момента се предлагат няколко стотин фамилии шрифтове и съответните им варианти — удебелен и наклонен. Очаква се по-късно да се добавят и други шрифтове от водещи дизайнери. До тук това са добрите новини. Но… Сетихте ли се? За момента повечето поддържат единствено Latin1 и Latin Extended кодови страници, което означава, че на този етап все още няма да можете да ползвате кирилица на много от тях.

Google Font API ви предоставя цялата функционалност, от която се нуждаете, за да можете да вградите шрифтове в собствения си уебсайт. Не се нуждаете от каквото и да е програмиране. Единственото, което трябва да направите е да вградите един линк към съответната CSS библиотека на предпочитания от вас шрифт. Ето и един лесен пример с добавяне на @font-face декларация за Tangerine — красив ръкописен шрифт:

@import url(http://fonts.googleapis.com/css?family=Tangerine);

WebFont Loader също направи своя дебют. Това е javascript библиотека, разработена в сътрудничество от Google и TypeKit, която ви дава възможност за по-голям контрол върху употребата на уеб шрифтовете. И тук е вече добрата новина — с помощта на webfont loader можете да зареждате и други web шрифтове освен тези от Google Web Fonts — примерно, тези от TypeKit или ваши собствени, включително кирилски, шрифтове генерирани с помощта на Font Squirrel

споделяне на връзка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *