Как се пише качествено ревю на продукт или услуга

Случвало ли Ви се е да търсите ревюта на дадени продукти, преди да ги закупите? Сигурен съм, че повечето от Вас го правят и то доста често. Статистиките показват, че над 80% от хората търсят ревю в Интернет на продукт или услуга, преди да платят. А сега ми отговорете честно, колко пъти сте си купували някакъв продукт, само защото сте видели рекламен банер в някой сайт? Никога, нали?

Следователно по-важното за един посетител е да намери качествено ревю на един продукт, отколкото да види рекламен банер на този продукт. Въпросът, който изниква почти автоматично в главата ми, е как да напишем качествено ревю на продукт или услуга?

Опитайте продукта

Това, поне според мен, е нещо задължително! Не можете да напишете ревю, без преди да сте опитали този продукт. Това понякога включва и купуването на продукта или пък използването на безплатната демо версия. В никакъв случай не се опитвате да пишете Вашето ревю като използвате текста в техният сайт или пък от други блогъри, които също са направи ревю на този продукт. В такъв случай рискувате да загубите доверието, което Вашите посетители имат във Вас.

Структурата на едно ревю

Читателите не искат ревюто да включва всички функции на продукта – това те могат да намерят от официалния сайт на продукта. Това, което те искат е дали този продукт заслужава техните пари!

Именно това трябва да е целта на една такава “статия”. Ако не искате да се загубите в това ревю, Ви препоръчвам да използвате следният план.

Общ преглед – Името на продукта? Каква е целта на продукта. URL? Как тя ще Ви помогне? Това са въпросите, които трябва да отговорите в началото на Вашето ревю.

Цена – Цената е много важен фактор за много хора. Затова е и добре цената да фигурира рано в текста, за да се ориентират дали има смисъл да продължат да четат.

Какво включва офертата – Отделете няколко реда, за това какво получавате след като купите продукта. Добро място където да вметнете и някакви промоционални оферти.

Положителните страни – Какви са нещата, които Вие харесахте в продукта.

Отрицателните страни – Всяка нещо има и негативни черти – няма идеален продукт. Читателите не са глупави, те ще се усъмнят и едва ли ще се доверят на Вашето ревю.

Вашата присъда – Тук трябва да обобщите – примерно с оценки (x от 10), основно тук посетителят трябва да намери отговора дали си заслужава да купи този продукт

Говорете единствено и само истината

Въпреки, че някои блогъри смятат читателите си за глупави, те не са такива! Те ще усетят, ако ги лъжете. Защото нещо, което е прекалено добра да е истина … в повечето случаи е лъжа.

Не казвам, че няма продукти, които са доста близки до идеалното. Именно, затова включвам и “отрицателните страни” в своите ревюта.

Ще се запитате дали това няма да ги спре от купуването на продукта. В доста случаи не – те знаят, че няма перфектни неща, а и позитивите на този продукт са много повече от негативите. В някои случаи пък те ще се спрат от покупката, но ще запазят доверието си във Вас, а и Вие ще им помогнете да запазят парите си. Това поне според мен е много по-важно!

Какво според Вас е най-важното нещо, когато пишете ревю за някакъв продукт?

Автор: Бахар Мустафа

социални бутони

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *